Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragen rondom elektrisch leasen.

Algemeen

 • Ja! Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 40 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal 32.300 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat 53.100 kilo CO2. Bij de berekening is uitgegaan van de productie van de auto plus accu plus 220.000 kilometer rijden. Goed om te weten: er is gerekend met de huidige grijs-groene stroom die uit het stopcontact komt. Die stroom wordt de komende jaren steeds groener, waardoor het verschil alleen maar groter wordt. Als je de auto altijd oplaadt met groene stroom dan kan dit percentage oplopen tot wel 70% minder CO2 uitstoot ten opzichte van een brandstofauto.

  Ook als je nu in een benzineauto rijdt die nog goed is, heeft het voor het milieu zin om die in te wisselen voor een elektrische auto. Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is beter voor het milieu dan een benzineauto. Koop je een elektrische auto, dan gaat iemand anders in jouw nog goede benzineauto rijden. Die vervangt daarmee waarschijnlijk een oudere, vervuilendere auto. Zo wordt het totaal aan auto’s dus schoner en zuiniger. Oude auto’s stoten in verhouding namelijk veel vervuilende stoffen uit. Daarom mogen oude dieselauto’s in steeds meer steden sommige gebieden niet meer in. Deze gebieden heten milieuzones.

  Elektrisch rijden is ook beter voor de luchtkwaliteit in steden. Er komt namelijk geen fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen, waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Ook komt er minder fijnstof vrij door slijtage van de remmen en banden bij elektrische auto’s. Fijnstof en stikstofoxiden zijn slecht voor je gezondheid en de natuur.

  Bron: www.milieucentraal.nl

Financieel

 • Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Je moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor elektrische auto’s, waterstofauto’s en zonnecelauto’s betaal je minder bijtelling. De overheid wil zo milieuvriendelijk rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Gebruik

 • Nederland is een van de koplopers in Europa als het gaat om de laadinfrastructuur. Het laadnetwerk is de afgelopen jaren enorm gegroeid: in 2018 waren er zo’n 37.000 openbare laadpunten in Nederland en in 2021 zijn er al ruim 80.000 openbare laadpunten.

  Op deze site is een overzicht te vinden van alle laadpunten in Nederland en andere Europese landen.

 • De afstand die je kan rijden met een elektrische auto wordt in de basis bepaald door 2 factoren:

  • De capaciteit van de accu (kWh)
  • De hoeveelheid energie die de auto nodig heeft om te rijden (Wh/km)

  Naast de capaciteit van de accu en het verbruik van de auto hebben ook het weer en het rijgedrag invloed op de actieradius. Accu’s werken het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. In de winter is het rijbereik dus lager dan in de zomer. Zelf heb je ook invloed op het bereik door je rijgedrag. Met snel optrekken, 130 rijden en de auto in de sportstand verbruik je beduidend meer energie dan als je rustig rijdt in de eco-stand en afremt op de motor.

  De Europese Unie heeft een test ontworpen om het verbruik en bereik van elektrische auto’s te meten volgens één standaard: de WLTP-cyclus. Deze cijfers geven een goed beeld over het rijbereik van elektrische auto’s, al we zien wel dat het werkelijke bereik vaak iets lager uitvalt dan de WLTP actieradius.

  Als je het bereik van een specifieke auto wilt weten kun je dat hier vinden.

Private lease

 • In de berijdersapp en op de website is het noodnummer te vinden. Dit nummer wordt beantwoord door de noodlijn van de verzekeringsmaatschappij MS Amlin. De verzekeringsmaatschappij kan direct hulp inschakelen bij een noodsituatie.

  Noodnummer bij een ongeval: +31 20 651 5989

  Is er sprake van mechanische pech, bel dan het Lease-e pechhulpnummer: +31 592 390 044

 • Bij Lease-e streven wij er naar dat jij meer dan tevreden klant bent en zorgeloos kan genieten van jouw private leaseauto. Dit kan niet zonder open te staan voor feedback, tips en verbeteringen. Heb je een klacht? Laat het ons weten, dan gaan we op zoek naar een oplossing.

  Hoe dien je een klacht in?

  Je kunt een klacht op de volgende manier aan ons doorgeven: stuur een e-mail naar  met als onderwerp: klacht. Vermeld duidelijk je contactgegevens (naam, telefoonnummer, kenteken en e-mailadres), zodat we je goed kunnen bereiken.

  Wat doen we met je klacht?

  Wij zullen binnen 3 werkdagen een ontvangstbevestiging sturen. Soms kunnen we je klacht meteen oplossen. Lukt dat niet meteen, dan overleggen we intern met de betrokken afdelingen over een oplossing. Je krijgt binnen 14 werkdagen een inhoudelijke reactie op je klacht.

  Niet tevreden met onze reactie

  Ben je niet tevreden met de afhandeling van je klacht? Dan kun je terecht bij de Geschillencommissie Private Lease om je klacht voor te leggen aan deze onafhankelijke commissie. Meer informatie over deze commissie vind je op de website van de Geschillencommissie Private Lease.

 • De leaseprijs van een private lease contract is inclusief:

  • Motorrijtuigenbelasting
  • Kosten van reparatie en regulier onderhoud van het voertuig
  • WA-verzekering
  • Casco verzekering
  • Pechhulp in binnen- en buitenland
  • Vervangend vervoer binnen Nederland na 72 uur
  • Reparatie, onderhoud en vervangen van banden bij normale slijtage
 • Dit is een schade waar de tegenpartij niet bekend is of waar de tegenpartij niet aansprakelijk is.

  Schadebedrag lager of hoger dan het eigen risico?

  Indien het schadebedrag lager is dan het eigen risico wordt dit lagere bedrag doorbelast. Indien het schadebedrag hoger is dan het eigen risico betaal je het volledige eigen risico bedrag.

 • Ja, als je bij ons een private lease contract aangaat, wordt dit geregistreerd bij Stichting BKR onder de code OA (Operational Autolease).
  BKR staat voor Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Financiële dienstverleners zoals banken en leasemaatschappijen zijn wettelijk verplicht om op één centraal punt – bij het BKR – alle financiële verplichtingen én betalingsachterstanden te melden. Dat voorkomt dat mensen teveel lenen en betalingsproblemen krijgen.
  Voorbeeld : Als je een overeenkomst voor 36 maanden met een termijnbedrag van €500,- afsluit, dan wordt €18.000,- geregistreerd bij BKR. Dit is als volgt berekend: (500,- x 36 = €18.000,-) x 100% = €18.000,-.

 • Je kunt aan het einde van de looptijd van jouw leasecontract een verklaring over het schadeverloop aanvragen bij Lease-e. Je kunt dit doen door een mail met het verzoek voor een verklaring schadeverloop te sturen naar te sturen onder vermelding van jouw naam/geboortedatum en kenteken.

 • De leaseovereenkomst kan tussentijds opgezegd worden, op zijn vroegst tegen de eerste dag van het tweede jaar van de leaseperiode (artikel 46 van de Keurmerk Voorwaarden). Er geldt een opzegtermijn van één maand. De opzegging kan per e-mail verzonden worden naar: . In de opzegging dient het kenteken, de datum waarop je het contract wilt beëindigen en de kilometerstand te worden opgenomen.

   

  Hoe wordt de hoogte van de opzeggingsvergoeding bepaalt bij opzegging na het eerste jaar?

  De opzeggingsvergoeding bedraagt 40% van het totaalbedrag aan resterende leasetermijnen.

  Vaste opzeggingsvergoeding / rekenvoorbeeld

  Het leasecontract heeft een looptijd van 48 maanden en het leasebedrag is € 300,- per maand. De klant wil het contract na 36 maanden opzeggen. Dus 12 maanden eerder.

  De vaste opzeggingsvergoeding bedraagt 40% van de 12 maanden die de klant nog had moeten betalen.

  Dit berekenen wij als volgt:

  12 x € 300 = € 3600,-

  40% van € 3600,- = € 1440,-

  De vaste opzeggingsvergoeding zou in dit voorbeeld € 1440,- bedragen. Echter geldt voor de opzeggingsvergoeding een maximum. De vaste opzeggingsvergoeding mag niet hoger zijn dan wat de klant betaald zou hebben als hij/zij aan het begin van het contract de kortere looptijd had gekozen.

   

  Maximum aan opzeggingsvergoeding / rekenvoorbeeld

  De maximale opzegvergoeding is het verschil tussen de maandbedragen die de klant heeft betaald en de maandbedragen die de klant zou moeten betalen als deze direct een contract voor een kortere looptijd was aangegaan. Als de klant bij de start van het contract had gekozen voor de looptijd van 36 maanden (ipv 48 maanden) was het leasebedrag € 330 per maand geweest ipv € 300. Het verschil is € 30 per maand.

  De maximale opzeggingsvergoeding is in dit geval 36 maanden x € 30 = € 1080,-

  In dit voorbeeld betaalt de klant het maximum bedrag van € 1080,- ipv de vaste opzeggingsvergoeding van € 1440,-.

 • Je betaalt een eigen bijdrage (eigen risico) bij een niet verhaalbare schade. Het eigen bijdrage bedrag is € 500 per schade. Dit bedrag kan optioneel verlaagd worden naar € 300. De hoogte van de eigen bijdrage staat ook in het leasecontract.

 • Denk je erover om privé een auto te leasen? Let er dan op dat het leaseproduct van jouw keuze voorzien is van het Keurmerk Private Lease. Lease-e is aangesloten bij het Keurmerk Private lease en kan daarom voldoen aan de volgende zekerheden:

  • Eerlijke voorwaarden
   De Algemene voorwaarden zijn fair en tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond.
  • Compleet product
   Het is duidelijk wat in de leaseprijs zit. Het leasecontract is inclusief onderhoud, reparatie, verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer en wegenbelasting.
  • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
   De leasemaatschappij gaat samen met jou bekijken en beoordelen hoeveel je wilt en kunt betalen. Daardoor heb je de zekerheid dat je de maandelijkse leasekosten kunt betalen.
  • 14 dagen bedenktijd
   Je moet zorgeloos kunnen genieten van uw leaseauto en een goede keuze kunnen maken. Daarom heb je 14 dagen bedenktijd.
  • Zekerheid bij klachten
   Een eventueel geschil wordt snel opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

  Hieronder kun je de documenten downloaden waarin alle informatie te vinden is over de Private Lease producten van Lease-e.

electric


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...

Fiscaal voordeel, hoe zit dat?

Niet voor niets stappen steeds meer ondernemers over op een 100% elektrische bus. Duurzaam rijden, geen hoge brandstofkosten meer en comfortabel rijden. Maar er is meer. Elektrische rijden is de toekomst. Daarom zijn er voor ondernemers fiscale stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid.

Een elektrische bus wordt gezien als milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Daarom kan je gebruik maken van 2 regelingen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek als ondernemer.

Het voordeel wat je hebt van deze fiscaal vriendelijke regelingen wanneer je een elektrische bus aanschaft is afhankelijk van: de rechtsvorm (zzp/V.O.F. of B.V.) die je als ondernemer hebt i.v.m. de belastingtarieven per schijf , de hoogte van je winst en natuurlijk van de prijs van je gekozen elektrische bus.

Na 5 jaar kan je belastingvoordeel oplopen tot ruim € 24.000 als zzp’er of in een V.O.F. en tot ruim € 13.000 als B.V.

Voorbeeld

Stel je bent zzp'er met een klusbedrijf (en je zit het 37% IB-tarief) en je koopt de VW ID. Buzz Cargo.

 • Je schaft de bus aan via financial lease € 45.000 (excl. btw)
 • Door de VIA en Vamil betaal je over 5 jaar € 24.356 minder belasting
 • Effectief rijdt je dan de bus voor € 20.622
 • Je maandlasten zijn dan € XXX (aanbetaling XXX en slotsom XXX)