Subsidies en fiscale voordelen

Als je kiest voor een elektrische auto profiteer je van verschillende fiscale voordelen. Je kunt hiermee duizenden euro’s besparen! Dit geldt voor zowel particuliere rijders, zakelijke rijders als ondernemers. Benieuwd hoeveel geld jij kunt besparen?

Spring naar Zakelijk

Spring naar Particulier

windmolen2

Fiscale voordelen voor ondernemers en zakelijke rijders:

 • Lage bijtelling
 • Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
 • Verlaagde energiebelasting voor laadpalen
mercedes_eqc

Lage bijtelling

Als je een auto van de zaak rijdt die je ook privé gebruikt dan ga je fiscale bijtelling betalen. Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming. Deze verrekening gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting. Als je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt dan betaal je geen bijtelling. Hoeveel u moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg.

Benieuwd hoeveel bijtelling je kunt besparen door elektrisch te gaan rijden? Bereken het hier!

zonnepanelen1

De MIA & VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

MIA

De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

VAMIL

Met de VAMIL kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een liquiditeitsvoordeel.

pexels-ed-harvey-5391510

Verlaagde energiebelasting voor laadpalen

Tot eind 2022 geldt een verlaagde energiebelasting voor laadpalen.

thuislader

Fiscale voordelen en subsidies voor particulieren

 • Vrijstelling van BPM
 • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting
 • Aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s
blije_klant_sneeuw

Aanschafsubsidie

Het is voor particulieren vanaf juli 2020 mogelijk om aanspraak te maken op een aanschafsubsidie wanneer je een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt. Het private leasen van een elektrische auto valt, onder extra voorwaarden, ook onder deze subsidieregeling. Deze subsidieregeling is ontworpen om de aanschaf van elektrische auto’s onder particulieren nog interessanter te maken.

Om in aanmerking te komen voor de aanschafsubsidie voor een elektrische auto, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De auto is aangeschaft door een particulier
 • De auto is aangeschaft in het jaar waarin de subsidie wordt aangevraagd
 • De subsidieaanvraag is binnen 60 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst of het leasecontract ingediend
 • De auto staat minimaal drie onafgebroken jaren op naam van de aanvrager van de subsidie
 • De catalogusprijs van de elektrische auto ligt tussen de 12000 en 45000 euro en de actieradius is minimaal 120 kilometer
 • Een gebruikte elektrische auto is bij een autobedrijf gekocht

Voor particulieren die de elektrische auto private leasen, geldt dat de auto minimaal vier (i.p.v. drie jaar) onafgebroken op naam van de aanvrager van de subsidie moet staan. Daarbuiten krijgen zij het subsidie bedrag gedurende vier jaar in gelijke maandelijkse delen uitbetaald.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat er jaarlijks een beperkt bedrag beschikbaar wordt gesteld voor de aanschafsubsidie.

Onderstaand het overzicht van de subsidie bedragen voor de komende jaren:

Jaar Nieuwe auto Gebruikte auto
2022 € 3.700 € 2.000
2023 € 3.350 € 2.000
2024 € 2.950 € 2.000
2025 € 2.550

Voor verdere informatie over de aanschafsubsidie, het resterende budget en de uiteindelijke aanvraag, verwijzen wij je graag door naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

money-2724235

Vrijstelling BPM en Motorrijtuigenbelasting

Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen bpm. Dit blijft in elk geval zo tot en met 2024. Op deze manier stimuleert de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden. Dat is beter voor het klimaat en het milieu.

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit  belastingvoordeel voor elektrische auto’s is verlengd tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren.  Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.