Duurtest update Hyundai KONA Electric – vol onmisbare functies

Tijdens onze duurtest van de nieuwe Hyundai KONA Electric raakten we snel gewend aan verschillende geavanceerde functies die standaard in ons model zijn opgenomen. Het verschil wordt pas echt merkbaar wanneer je overstapt naar een auto met minder van deze functies; je mist dan onmiddellijk bepaalde voorzieningen die opeens onmisbaar lijken zodra je het comfort en gemak ervan hebt ervaren.

Dat de nieuwe KONA Electric een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger is, hebben we inmiddels goed kunnen ervaren. De auto is in alle richtingen groter en ruimer geworden, wat niet alleen meer binnenruimte biedt, maar ook een ruimere kofferbak van 466 liter mogelijk maakt. Qua rijgedrag schittert de elektrische SUV zowel tijdens dagelijkse stadsritten als op lange afstandsreizen en heeft zich inmiddels bewezen als een betrouwbare en veelzijdige allrounder.

Dat de nieuwe KONA Electric ook slimmer is geworden, merk je direct aan het brede scala aan functionaliteiten, slimme technologieën en vooruitstrevende veiligheids- en rijassistentiesystemen. Met deze geavanceerde technologie zet Hyundai met de KONA Electric nieuwe normen in de klasse van compacte SUV’s. Wat functies betreft, biedt de KONA Electric een niveau dat zelfs moeilijk te vinden is in veel duurdere voertuigen. Voor ons is het interessant om tijdens de duurtest te ervaren hoe al deze slimme functies, technologieën en voorzieningen bijdragen aan de gebruikerservaring.

Welke functies gaan we zeker missen en welke niet?

De KONA Electric is rijkelijk uitgerust met een scala aan moderne functionaliteiten. Het is bijna onmogelijk om alle beschikbare opties in een kort artikel te beschrijven. Daarom zullen we opvallende functies benoemen die ons bijzonder aanspreken, en ook die minder indruk op ons hebben gemaakt.

Blind-spot View Monitor (BVM)

Een uitstekende functie van het camerasysteem is de Blind-spot View Monitor (BVM). Dit systeem maakt gebruik van dodehoekcamera’s die automatisch activeren zodra je de richtingaanwijzers gebruikt. Hierdoor hoef je je hoofd niet meer om te draaien, wat ongemakkelijke houdingen voorkomt, en krijg je een helder beeld van de omgeving naast je. Sowieso is het hele camerasysteem in de KONA Electric van hoge kwaliteit; het levert heldere beelden, zelfs ‘s nachts. Het 360°-beeld is nauwkeurig en behulpzaam, en je kunt gemakkelijk kiezen welke hoek je wilt bekijken. Bovendien kan de camera worden geminimaliseerd als je tijdens het parkeren gebruik wilt maken van het multimediasysteem.

Vehicle-to-Load-technologie (V2L)

De KONA Electric springt er echt uit met de standaard V2L-oplaadfunctie (voertuig-naar-lading), waarmee je elektrische apparaten rechtstreeks kunt aansluiten vanuit het interieur of via de laadpoort aan de voorzijde. Deze geweldige functie doen nog velen versteld staan en was daarom een enorme hit bij mijn dochters, die enthousiast hun haar nog konden föhnen onderweg naar een concert. Persoonlijk ben ik vooral onder de indruk van het ongelooflijke gemak waarmee ik mijn stofzuiger kon gebruiken, zonder gedoe met een lang verlengsnoer.

Remote Smart Parking Assist (RSPA)

Heb je ooit de uitdaging gehad om te parkeren op een té krappe plek in een overvolle parkeergarage? Met Hyundai’s Remote Smart Parking Assist (RSPA) wordt dit een fluitje van een cent! Je kunt je auto gemakkelijk en veilig in de kleinste parkeerplekken manoeuvreren, zonder kans op schade of ongemak voor je passagiers – en dat allemaal vanaf een veilige afstand. Met RSPA bedien je je auto moeiteloos vooruit en achteruit met slechts de knoppen op je Smart Key, terwijl je zelf buiten de auto staat.

Je hebt alleen je Smart Key nodig en moet binnen 4 meter van het voertuig blijven. Het systeem detecteert obstakels en kan automatisch sturen om deze te vermijden. Wanneer je RSPA wilt uitschakelen, laat de knop gewoon weer los, en de auto schakelt naar de parkeerstand.

Hoewel, net als bij alle actieve parkeerhulpsystemen, het tempo wat langzamer is, is de technologie in drukke situaties, zoals op een drukke straat of in een overvolle parkeergarage tijdens topdrukte, wel een geduldsoefening voor andere automobilisten. Toch is dit systeem ronduit indrukwekkend. Bovendien, omdat je de RSPA kunt bedienen terwijl je naast het voertuig staat, overtreft het de mogelijkheden van vergelijkbare technologieën zoals Ford’s Active Park Assist 2.0, die alleen functioneert als de bestuurder achter het stuur zit. Echt een game-changer in slim parkeren!

Reverse Parking Collision-avoidance Assist (RPCA) & Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)

RPCA en RCCA zijn revolutionaire functies die je onmisbaar zult vinden zodra je eraan gewend bent! Deze systemen zijn ware helden op drukke parkeerterreinen waar je zicht beperkt is en je mogelijk geen naderend verkeer of voetgangers kunt zien. Zowel RPCA als RCCA houden de omgeving achter je auto nauwlettend in de gaten. Ze waarschuwen je visueel en auditief als er een voertuig van links of rechts nadert.

RPCA detecteert elk obstakel achter de auto en geeft niet alleen een waarschuwing weer op het dashboard, maar kan ook de auto afremmen indien nodig. Met deze geavanceerde technologieën aan je zijde, kun je met vertrouwen achteruitrijden en parkeren, wetende dat je altijd extra ogen hebt die je helpen te waken over de veiligheid. Dit zijn de soort functies die echt een verschil maken in je dagelijkse (uit)rijervaring!

Schakel-paddles voor regeneratief remsysteem

Hyundai’s schakel-paddles voor het regeneratieve remsysteem bieden een praktische functie die het rijden zowel efficiënter als aangenamer maakt. Deze paddles, handig geplaatst achter het stuur, stellen bestuurders in staat om het niveau van regeneratief remmen gemakkelijk aan te passen. Dit betekent dat je tijdens het afremmen energie terugwint, terwijl je altijd de controle over het remproces behoudt. Eenmaal gewend aan deze directe controle, kan het lastig zijn om over te stappen naar een voertuig dat deze functie mist of waarbij de aanpassing van het regeneratieve remmen via een touchscreen moet gebeuren. Het directe gevoel van controle en de fysieke interactie met de paddles zullen dan zeker gemist worden.

Geluiden en veiligheidsfuncties

De KONA Electric biedt veel functies die voldoen aan de nieuwste EU veiligheidsregels, maar het constante gezoem en gepiep van de veiligheidssystemen zullen we zeker niet missen. Functies zoals de snelheidswaarschuwing (ISLA) op basis van Snelheidsbordenherkenning en Driver Attention Warning (DAW) moeten bij elke rit opnieuw handmatig worden uitgeschakeld, een proces dat te veel klikken vergt, zelfs wanneer je dit als snelkoppeling instelt via de zgn. aangepaste knop. De In-Cabin Driver Camera, die je ogen volgt om te controleren of je naar de weg kijkt, piept zelfs als je naar de spiegels of het scherm kijkt, wat afleidend kan werken. Dit overmatige veiligheidsbeleid en de noodzaak om assistentiesystemen voortdurend uit te schakelen, kunnen de rijervaring aanzienlijk beïnvloeden. Hyundai zou de gebruikerservaring kunnen verbeteren door veel meer controle over deze functies te bieden.

Tekst: Marc Verweij

696 392 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...

Fiscaal voordeel, hoe zit dat?

Niet voor niets stappen steeds meer ondernemers over op een 100% elektrische bus. Duurzaam rijden, geen hoge brandstofkosten meer en comfortabel rijden. Maar er is meer. Elektrische rijden is de toekomst. Daarom zijn er voor ondernemers fiscale stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid.

Een elektrische bus wordt gezien als milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Daarom kan je gebruik maken van 2 regelingen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek als ondernemer.

Het voordeel wat je hebt van deze fiscaal vriendelijke regelingen wanneer je een elektrische bus aanschaft is afhankelijk van: de rechtsvorm (zzp/V.O.F. of B.V.) die je als ondernemer hebt i.v.m. de belastingtarieven per schijf , de hoogte van je winst en natuurlijk van de prijs van je gekozen elektrische bus.

Na 5 jaar kan je belastingvoordeel oplopen tot ruim € 24.000 als zzp’er of in een V.O.F. en tot ruim € 13.000 als B.V.

Voorbeeld

Stel je bent zzp'er met een klusbedrijf (en je zit het 37% IB-tarief) en je koopt de VW ID. Buzz Cargo.

 • Je schaft de bus aan via financial lease € 45.000 (excl. btw)
 • Door de VIA en Vamil betaal je over 5 jaar € 24.356 minder belasting
 • Effectief rijdt je dan de bus voor € 20.622
 • Je maandlasten zijn dan € XXX (aanbetaling XXX en slotsom XXX)