Weer recordcijfers voor Tesla, dat de productiecapaciteit blijft verhogen

Tesla heeft indrukwekkende productie- en leveringscijfers bekendgemaakt voor het eerste kwartaal van 2023. Met 440.808 geproduceerde en 422.875 geleverde elektrische auto’s kon de Amerikaanse autofabrikant weer nieuwe recordcijfers noteren. Vooral op het gebied van leveringen verloopt het bij Tesla nu soepeler dan voorheen.

Verbeteringen in logistiek en productie

In het vorige recordkwartaal (Q4 2022) produceerde Tesla 439.701 elektrische auto’s en leverde er 405.278 af. De productie tussen januari en maart 2023 is slechts iets hoger dan in het vierde kwartaal van het voorgaande jaar, maar het aantal leveringen is nu met 17.500 voertuigen gestegen. Dit wijst erop dat de herstructurering van de logistiek, en met name het afleverproces, zijn vruchten afwerpt.

Ook aan de productiezijde zijn er vorderingen gemaakt. In de  fabriek in Texas heeft Tesla onlangs een wekelijkse productie van 4.000 eenheden van de Model Y bereikt. Voor de Duitse fabriek meldde Tesla onlangs dat er 5.000 Model Y’s in één week waren geproduceerd. “We zetten de overgang naar een gelijkmatiger regionale mix van voertuigproductie voort, inclusief de Model S/X-voertuigen die in EMEA en APAC worden geproduceerd”, aldus Tesla in de beknopte verklaring over de productie- en leveringscijfers.

Aantallen per model

Uitgesplitst naar model zijn er in Q1 19.437 eenheden van de Model S/X geproduceerd en 10.695 exemplaren aan klanten geleverd. Beide waarden liggen onder die van het vorige kwartaal (Q4/2022: 20.613 geproduceerd, 17.147 geleverd). De twee premium modellen worden sinds december ook weer in Europa geleverd.

De Model 3 en Model Y zijn goed voor 421.371 geproduceerde en 412.180 geleverde voertuigen. Het zijn dus vooral deze twee volumemodellen die aan de basis liggen van de nieuwe records. Het verschil tussen productie en levering in Q4/2022 was nog ruim 30.000 voertuigen, maar dit aantal is nu teruggebracht tot ongeveer 9.000.

Toekomstige doelen

Tesla zal zijn volledige financiële verslag over het eerste kwartaal van 2023 op 19 april presenteren, na sluiting van de beurs. In het meest recente financiële verslag over Q4/2022 en het jaar 2022 noemde Tesla voor het eerst sinds lange tijd weer een concreet productiedoel: er moeten in het lopende jaar ongeveer 1,8 miljoen elektrische auto’s worden geproduceerd. Met de 440.808 in Q1 geproduceerde voertuigen is bijna een kwart van dit doel bereikt.

Drie-ploegendienst in Gigafactory Grünheide

De Tesla Gigafactory in Grünheide draait momenteel op een drie-ploegendienst. Er wordt echter al nagedacht over verdere ploegendiensten om de productie verder te verhogen, waarschijnlijk ook met een tweede model naast het Model Y.

Dit werd bevestigd door Jochem Freyer van het arbeidsbureau in Frankfurt (Oder) aan RBB. De benodigde vakmensen voor een derde ploegendienst zijn gevonden, op dit moment worden volgens het verslag alleen nog enkele specialisten gezocht. “Nu wordt eerst de productie geoptimaliseerd en dan zal er zeker op een gegeven moment worden beslist over een vierde ploegendienst”, citeert RBB Freyer. Het lijkt te gaan om een extra ploegendienst in het weekend.

Momenteel zijn er ongeveer 10.000 mensen in dienst bij Tesla in Grünheide. Eind maart bereikte Tesla een productieniveau van 5.000 voertuigen per week, precies een jaar na de opening van de nieuwe fabriek. Dit resulteert in een jaarlijkse productie van 250.000 voertuigen.

Grünheide heeft nog ruimte voor groei

Er is nog ruimte voor een verdere groei in Grünheide: in de eerste uitbreidingsfase van de fabriek zijn jaarlijks 500.000 auto’s gepland. Later wil Tesla de fabriek vergroten en dan een miljoen auto’s per jaar produceren. Er is echter nog geen tijdschema bekend voor deze tweede uitbreidingsfase.

Tesla produceert momenteel alleen het Model Y in Grünheide. Aanvankelijk werd de Performance-versie in Brandenburg geproduceerd, inmiddels ook het Long Range-model. Alleen het basis Model Y met de LFP-accu en achterwielaandrijving wordt nog geïmporteerd uit de Gigafactory Shanghai. De in Europa verkochte vierwielaangedreven modellen zijn weer afkomstig uit Grünheide.

Elon Musk heeft al vaak genoeg een goedkoper model in het vooruitzicht gesteld, dat een waar massaproduct zou moeten worden. Toch mogen we verwachten dat de productieverhoging tot 500.000 en later een miljoen eenheden waarschijnlijk voor een groot deel met de Model Y zal worden gerealiseerd.

1600 900 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...