Waterstofbussen voor groen vervoer in de Achterhoek

Sinds begin april rijden er tien waterstofbussen van Arriva in de Achterhoek, een belangrijke stap richting CO2-neutraal personenvervoer. Deze emissievrije en stille voertuigen bieden een duurzaam alternatief voor traditionele dieselbussen en dragen bij aan de transitie naar CO2-neutraal personenvervoer in de regio.

Innovatief vervoersmiddel na valse start eindelijk op weg

De samenwerking tussen Arriva, provincie Gelderland en Solaris Bus en Coach begon met een valse start in 2020, toen brand uitbrak in de vestiging van Arriva in Doetinchem. Uit onderzoek bleek dat waterstof heeft gelekt, maar de exacte oorzaak van de lekkage is niet meer te achterhalen. Na aanpassingen in overleg met Solaris, zijn de bussen nu veilig en verantwoord op de weg.

Een kijkje onder de motorkap

De Solaris Urbino 12 waterstofbus is uitgerust met een 70 kW brandstofcel en vijf composiet tanks met een totale inhoud van 1.560 liter. Naast waterstof beschikt de bus over een Solaris High Power-accupakket voor piekvermogen en opslag van teruggewonnen remenergie. De bus is stil, emissievrij en produceert alleen warmte en stoom.

Comfortabel en toegankelijk voor iedereen

Met 37 zitplaatsen en staanplaatsen voor in totaal 85 personen zijn de bussen voorzien van USB-oplaadpunten, airconditioning, moderne passagiersinformatiesystemen en rolstoeltoegankelijkheid. Chauffeurs profiteren van een verwarmde stoel en voorruit, en diverse rijhulpsystemen zoals camera’s in plaats van zijspiegels en het Mobileye Shield-systeem.

Duurzaamheid en Europese samenwerking

Dankzij deelname aan het Europese JIVE-programma ontvangt de provincie Gelderland subsidie om de waterstofbussen in te zetten, wat bijdraagt aan de vergroening van mobiliteit en de realisatie van waterstofinfrastructuur. Andere Nederlandse provincies, zoals Zuid-Holland en Groningen-Drenthe, nemen ook deel aan het project.

Tot december 2025

Arriva Nederland streeft ernaar om per bus minimaal 50.000 kilometer per jaar te rijden op waterstof, tot het einde van de concessie in december 2025. De bussen zullen tanken bij het openbare waterstofvulpunt van Kuster Energy in Doetinchem.

1600 900 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...