Onlangs reden we met de Model X Plaid. Je weet wel, de elektrische SUV met het vermogen van een hypercar. Inmiddels is ook de Model S met drie elektromotoren leverbaar in Nederland, als Plaid dus.
Indrukwekkende specs
Het leek ons dan ook aardig om eens na te gaan of de S Plaid zijn beloofde 322 km/h haalt. Als je je bij Tesla online laat informeren, dan zie je als eerste ‘600 km’ rijbereik, ‘0-100 km/h in 2,1 s’, ‘1020 pk’ en ‘322 km/h’ staan:
Die sprint naar 100 km/h in een spectaculaire 2,1 seconden geloven we. Hebben we ook even geprobeerd, uiteraard in Drag Mode, al was het maar omdat het centraal geplaatste scherm achter het halve stuurtje dan epilepsie veroorzakend begint te knipperen, met het Plaid-logo. Op amper opgewarmde banden haalden we 2,3 seconden, dus de S Plaid zal zijn opgegeven sprintsnelheid zeker halen bij de juiste buitentemperatuur en een voldoende volle accu die juist is geconditioneerd.
Die beloofde 600 kilometer rijbereik op een volle accu zal vast ook lukken, mits je geen gebruik maakt van zijn performance kwaliteiten. Gewoon rustig met het verkeer mee kabbelend haal je afstanden in de Tesla Model S die overeenkomen met het rijbereik van een vergelijkbare benzineauto.
Of de Plaid werkelijk 1020 pk heeft, zal een rollenbanktest moeten uitwijzen. Maar het valt vermoedelijk niet mee om een testbank te vinden waar het vermogen van een vierwielaangedreven auto met meer dan 1000 pk op kan worden gemeten. En dus vroegen we ons af of die 322 km/h erin zit. We reden namelijk niet eerder zo hard met een elektrische auto.
Als je een bink bent
Bij het ophalen van de Model S werden we echter ruw uit onze droom gewekt. De sympathieke en kundige woordvoerder van Tesla Nederland geeft aan dat de eerste S-en als Plaid een top hebben van 282 km/h: “er komt een hardware update aan, die omvat andere remmen, met schijven van keramische materiaal.”
Vermoedelijk bevat dat ‘speed-pakket’ ook andere banden en waarschijnlijk een splitter in het onderste deel van de voorbumper die de luchtstroom onder de auto moet verminderen. Maar goed, dat hardware pakket is voorlopig niet beschikbaar. De vraag is of het op een bestaande Plaid kan worden gemonteerd, of alleen beschikbaar komt op nieuw afgeleverde versies.
Wanneer het pakket beschikbaar is, blijft vooralsnog onduidelijk. En dus voeren we onze snelheidstest uit met een Tesla Model S Plaid die zijn snelheid afschudt met normale stalen schijven. Die remt op zich prima, niet bijzonder ‘bijterig’, wel afdoende om vertrouwen te creëren. Overigens beweegt Tesla inmiddels een beetje mee met de vraag en kritiek van consumenten, hetgeen in het verleden nauwelijks gebeurde.
Het toch wat bijzondere Yoke-stuur kun je namelijk sinds kort laten voor wat het is, om gewoon voor een conventioneel, dus rond stuur gaan. Of als je een bink bent, en toch wel voor het halve stuur kiest, maar na verloop van tijd blijkt dat je er niet aan kunt wennen, dan kun je je X of S Plaid alsnog van een rond stuur voorzien; kost zo’n 900 euro.