Volvo gaat zijn elektrische modellen herzien. Hierdoor moet de efficiëntie van de C40 en XC40 flink verbeteren. In combinatie met een groter accupakket zorgt dat voor een grotere actieradius. Bovendien past Volvo een soort van wisseltruc toe. De ‘single engine’ modellen gaan van voorwiel- naar achterwielaandrijving.
Van voorwiel- naar achterwielaandrijving
Die wisseltruc is een soort van noodzakelijk iets om de efficiëntie te verhogen. De huidige elektrische modellen hebben op de vooras een permanente synchroonmotor, die niet zomaar mechanisch ontkoppeld kan worden. Zou je die motor uitschakelen als hij niet nodig is, dan zou hij in de rem- en regeneratiestand gaan. Dan ga je dus energie van de motor op de achteras regenereren met de motor op de vooras.
Om dat te voorkomen zorgt Volvo ervoor dat die voorste motor altijd een beetje stroom krijgt. Maar dat is helaas niet echt ideaal voor de efficiëntie. Vandaar dat Volvo heeft besloten om het aandrijfconcept te veranderen. De modellen met één motor krijgen voortaan achterwielaandrijving. Bij de modellen met vierwielaandrijving krijgen ze een asynchrone elektromotor op de vooras. Die kan wél volledig worden ontkoppeld, zodat de verliezen flink worden gereduceerd.
Zo’n drastische wijziging voor- naar achterwielaandrijving is bij een conventionele auto met verbrandingsmotor eigenlijk onmogelijk. Dat lukt alleen door een extra as van de motorruimte naar de achteras te plaatsen. Het verplaatsen van de verbrandingsmotor zelf is immers volstrekt onmogelijk. Maar bij een elektrische auto is dat een stuk eenvoudiger. Een elektromotor is immers veel kleiner. Bovendien hebben deze Volvo’s dankzij het CMA-platform sowieso ruimte voor een elektromotor voorin en achterin. Uiteraard heeft het veranderen van de aandrijfvorm ook gevolgen voor de wielophanging. Die zal Volvo dienovereenkomstig aanpassen.
Andere motoren
Het bovenstaande is niet de enige wijziging. Ook het vermogen van de motoren verandert. De Standard Range versie met achterwielaandrijving krijgt een 175 kW elektromotor. Nieuw is de Long Range versie. Die heeft ook achterwielaandrijving maar het ‘grote’ accupakket. Ook heeft deze iets meer vermogen: 185 kW. Kies je voor vierwielaandrijving, dan is het systeemvermogen van 300 kW ongewijzigd. De verdeling van het vermogen is wel gewijzigd. De motor op de vooras levert 120 kW, die op de achteras 180 kW.
Grotere actieradius
De actieradius van de C40 en XC40 wordt niet alleen vergroot door een betere efficiëntie van de aandrijflijn. Het grootste accupakket heeft voortaan een capaciteit van netto 78 kWh. Het 67 kWh accupakket blijft overigens ongewijzigd.
Wie een C40 met vierwielaandrijving kiest, heeft straks een WLTP-actieradius van 507 kilometer. Dat is ruim 10 procent meer dan voorheen. Als je voor de grootste actieradius kiest dan kom je bij de nieuwe Extended Range versie uit. Die haalt 553 kilometer uit het 78 kWh accupakket. Deze getallen gelden overigens voor de C40. De XC40 heeft iets hogere verbruikscijfers.
Het nieuwe 78 kWh-accupakket heeft nog een voordeel: de maximale laadsnelheid hiervan bedraagt 200 kW. De vorige versie had 150 kW.
Duurder
Helaas heeft Volvo moeten besluiten de prijzen van de Volvo C40 en XC40 te verhogen. Waar het basismodel van de XC40 eerst net geen 45 mille kostte, ga je voortaan bijna 48 betalen. De versie met vierwielaandrijving kost bijna 59 mille. De C40 is over de gehele range 1500 euro duurder dan de XC40. Wie nu een Volvo C40 of XC40 bestelt, krijgt automatisch de vernieuwde versie.