Honda gaat de nieuwe CR-V wellicht ook met brandstofcellen aanbieden

Honda CR-V als FCEV

Honda is op het gebied van volledig elektrische auto’s lange tijd heel terughoudend geweest. De Japanse fabrikant bood vooral hybrides aan. Maar dat wil niet zeggen dat Honda in de tussentijd geen kennis op dat gebied heeft opgedaan. Ook op het gebied van voertuigen met een brandstofcel, waarmee de CR-V waarschijnlijk wordt uitgerust.

Hoewel Honda het nooit zo aan de grote klok heeft gehangen, behoort het Japanse merk zelfs tot een van de pioniers op het gebied van door waterstof aangedreven brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV’s). Nu Honda eindelijk ‘om’ is en het modellenpalet gaat elektrificeren, komt er ook een FCEV. Honda heeft aangekondigd dat de nieuwe generatie van de CR-V de basis voor de geplande FCEV zal zijn. Voor de goede orde: dat betreft dus een nieuwere generatie dan de hierboven afgebeelde CR-V uit 2018.

Voordelen en nadelen van FCEV’s

In brandstofcel-elektrische voertuigen wordt in de brandstofcel energie opgewekt door een chemische reactie tussen de meegevoerde waterstof en zuurstof uit de lucht. Die energie wordt opgewekt in de vorm van elektriciteit, die via een bufferaccu de elektromotor(en) van energie voorziet. Het voordeel van dit principe is dat de auto net zo stil en uitstootvrij rijdt als een volledig elektrische auto, maar dat de actieradius met een volle tank bijna net zo groot is als met een normale verbrandingsmotor. Er zijn ook nadelen: de productie van waterstof (uit elektriciteit) gaat gepaard met een verlies van zo’n 30 procent. En ook de brandstofcel heeft een verlies van zo’n 30 procent. Al met al ben je de helft van de energie dus kwijt. Nog een nadeel: er zijn nog niet zo gek veel waterstoftankstations. Het tanken van waterstof gaat overigens net zo snel als een conventionele tankbeurt met benzine of diesel.

Op waterstof, maar ook met laadpoort

Bijzonder is dat Honda het voertuig ook met een relatief grote bufferaccu en een laadaansluiting uitrust. Dit om te voorkomen dat de gebruikers problemen van de nog ontoereikende tankinfrastructuur op het gebied van waterstof ondervinden. Bovendien is volledig elektrisch rijden ook goedkoper. Als je de korte ritjes kunt volbrengen met de stroom uit de eigen laadpaal is dat goedkoper dan dat je daarvoor waterstof gebruikt. En ook in energetisch opzicht – met waterstof halveer je immers de efficiëntie – is het gunstiger om volledig elektrisch te rijden.

Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat mocht je zonder waterstof komen te staan, je altijd nog een stukje op de accu kunt rijden en die ook bijna overal op kunt laden. Zo’n extra stukje veiligheid zal, zolang er niet al te veel waterstoftankstations zijn, door veel mensen worden gewaardeerd. Ook als het volledig elektrische bereik beperkt zal zijn, zoals we mogen verwachten.

Met de stekker “kan de bestuurder de accu aan boord opladen om met een elektrische auto in de stad te rijden en tegelijkertijd de flexibiliteit van een snelle waterstoftank gebruiken voor langere ritten”, aldus Honda in een persbericht.

Ingewikkeld

Je zou het ook kunnen beschouwen als een combinatie van een plug-in hybride (PHEV) en FCEV. Of een elektrische auto met range-extender (EREV)? Gaat we dit dus een FPHEV noemen? Of een FEREV? Of een FEFCEV? Ingewikkeld… Maar het idee is zeker niet verkeerd.

Over twee jaar in productie

Honda heeft de productie van de ‘Fuel Cell’ CR-V gepland voor 2024. Maar het valt nog te bezien of de nieuwe waterstofauto ook in Europa op de weg komt. Het persbericht van Honda zegt het volgende: “Honda streeft ernaar dat tegen 2040 100% van de autoverkopen in de VS en wereldwijd batterij- en brandstofcelelektrische voertuigen zijn.” Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op.

Toekomstplannen

Honda heeft al eerder bekend gemaakt dat het tegen 2050 CO2-neutraliteit wil bereiken, en daarom tegen 2030 wereldwijd 30 nieuwe elektrische voertuigen wil introduceren. Men heeft hiervoor een productievolume van twee miljoen eenheden gepland. Honda gaat in verband hiermee ook samenwerken met General Motors. Men is van plan om gezamenlijk vanaf 2027 een reeks betaalbare elektrische auto’s op basis van een gemeenschappelijk platform te lanceren. Omdat Europa voor Honda niet zo belangrijk is, zullen we hier zeker geen tientallen elektrische modellen van Honda mogen verwachten. Eerder een handjevol.

Europese markt

Een half jaar geleden deelde de Japanse fabrikant mee dat er voor Europa drie nieuwe elektrisch auto’s gepland zijn. Volgend jaar zou er een elektrische SUV in het B-segment moeten komen, daarna een volledig hybride SUV in het C-segment en een nieuwe generatie van de nieuwe CR-V, die in Europa zal worden aangeboden met zowel volledig hybride als plug-in hybride aandrijflijnen. Dat zou betekenen dat er voorlopig maar één volledig elektrisch model in Europa bij komt. Later volgt mogelijk ook een auto die is gebaseerd op de elektrische Prologue SUV. Dit model is voorproefje van de toekomstige designtaal van het Japanse merk en wordt in samenwerking met General Motors ontwikkeld. Het moet over twee jaar in Noord-Amerika op de markt komen. Goede kans dat dit model aansluitend ook in Europa wordt aangeboden.

696 392 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...