Faraday Future’s FF 91 gaat na jaren vertraging toch in productie

Faraday Future FF 91

Na vijf jaar vertraging en talloze tegenslagen heeft de Californische elektrische start-up Faraday Future aangekondigd dat het de productie van zijn debuutmodel FF 91 is gestart. Hoewel de lancering oorspronkelijk gepland stond voor 2018, zullen de eerste exemplaren van de elektrische auto binnenkort naar de klanten worden verzonden.

Bewogen geschiedenis

In de afgelopen jaren kampte Faraday Future meerdere malen met financieringsproblemen. Daardoor moest het bedrijf de productiestart meerdere keren uitstellen.

Productie Faraday Future FF 91 gestart

De FF 91, net als het bedrijf achter deze auto, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het prototype van de FF 91 werd voor het eerst getoond op de CES 2017. Kort daarna moest het bedrijf zijn ambitieuze plannen inkrimpen en stond het verschillende keren op het punt om ten onder te gaan, waardoor de oorspronkelijk geplande productiestart in 2018 niet kon worden gerealiseerd.

In september 2019 nam voormalig BMW-manager en Byton-CEO Carsten Breitfeld de leiding over bij Faraday Future en leidde het bedrijf uit de schijnwerpers om achter de schermen een nieuwe start te plannen. Echter, ook hij kon zich niet handhaven en moest in november vorig jaar zijn positie opgeven.

Enkele weken geleden wist de start-up toch nog het ontbrekende kapitaal veilig te stellen en haalde het een bedrag van 135 miljoen dollar binnen.

De FF91

De FF 91 is een meer dan vijf meter lange cross-over met drie motoren en vierwielaandrijving. Met een vermogen van 1.050 pk en een 130 kWh-accupakket biedt de elektrische auto een actieradius van ruim 600 kilometer volgens de behoorlijk realistische, Amerikaanse EPA-norm.

elektrische Faraday Future FF 91

Het uiterlijk van de FF91 is futuristisch en eigenzinnig. Mede daardoor is het ontwerp, ondanks de enorme vertraging, nog steeds behoorlijk modern te noemen. Ook bijzonder is de indrukwekkende ruimte op de achterbank. Je kunt de achterstoelen achterover klappen zodat ze een soort van slaapstoel vormen.

Faraday Future heeft overigens niet bekendgemaakt hoeveel exemplaren van de FF 91 zullen worden geproduceerd. Wel is bekend dat er 369 reserveringen zijn voor het model. Dat zijn er natuurlijk niet zo veel, maar bedenk wel dat de FF91 een behoorlijk exclusieve auto is. Hoewel klanten hun eigen model al kunnen configureren en reserveren op de website, heeft Faraday Future de prijzen van de luxe EV nog niet bekendgemaakt. We verwachten dat de prijzen tussen de 150.000 en 200.000 dollar zullen liggen.

Naast de standaard FF 91 Futurist zal er ook een gelimiteerde oplage van 300 exemplaren van de FF 91 Alliance worden geproduceerd, die met exclusieve kleuren en velgen zal worden uitgevoerd.

elektrische Faraday Future FF 91 cross-over

Toekomstvisie Faraday Future

Faraday Future heeft ook een ambitieuze toekomstvisie gepresenteerd, verdeeld over drie fasen. In de eerste fase ligt de focus op de tijdige levering van alle varianten van de FF 91. “Het doel van fase 2 is de introductie van aanvullende modellen met een explosieve groei in de verkoop van slimme apparaten en de oprichting van een mobiliteitsecosysteem,” aldus het bedrijf. In fase drie zal de groei in de verkoop van bijvoorbeeld internet-apps, software en delen “explosief” toenemen.

Ambities genoeg dus. In hoeverre Faraday Future het tumult daadwerkelijk achter zich heeft gelaten, valt nog te bezien. In ieder geval is de productiestart van de FF 91 een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, dat ondanks alle uitdagingen zijn eerste elektrische auto op de markt brengt. Dit kan een nieuw begin betekenen voor de Californische start-up, die zich nu richt op het uitbreiden van zijn aanbod en het versterken van zijn positie in de elektrische automarkt.

exclusieve elektrische Faraday Future FF 91 in productie

Verkoop FF91 start binnenkort

De verkoop van de elektrische Faraday Future FF 91 zal dit jaar van start gaan. Daaruit kunnen we meteen kunnen concluderen dat de productie die nu is opgestart, de pre-productie is. De voertuigen die men bouwt zijn vooral voor de laatste tests en de typegoedkeuring bedoeld. De start-up wil de verkoop als eerste starten in de regio Los Angeles, gevolgd door de San Francisco Bay Area en de regio New York. Aansluitend zal de Californische startup de verkoop in China opstarten, met Shanghai en Beijing als eerste plaatsen. Of de FF91 ooit in Europa zal worden aangeboden, is nog afwachten.

696 392 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...