Dacia Spring: klein maar groen

Het is niet de meest opvallende elektrische auto, de Dacia Spring Electric. Meer kun je eigenlijk ook niet verwachten van een klein stadsautootje in een lage prijsklasse. Maar die eenvoud blijkt ook zijn voordelen te hebben. De Dacia Spring scoort namelijk het hoogste cijfer in de Green Euro-NCAP.

Bescheiden, maar wel met de hoogste score

Die Green Euro-NCAP is de nieuwste milieuvriendelijkheidstest voor personenauto’s. Hierin krijgt de kleine elektrische Dacia de allerhoogste gemiddelde cijfers. Uiteraard scoren er meerdere elektrische auto’s een 10 op het gebied van uitstoot, maar de Dacia Spring scoort daarnaast ook als enige een 10 op het gebied van broeikasgassen. En ook qua energie-efficiëntie is de Dacia Spring de concurrentie te slim af en heeft hier meteen 9,8 het allerhoogste cijfer.

Lichtgewicht en compact

Met een leeggewicht van minder dan een ton is de Spring Dacia de enige volledig elektrische vierzitter die voldoet aan de vraag naar lichte en wendbare stadsauto’s, aldus de fabrikant. Ook de accucapaciteit is helemaal afgestemd op de eisen van het stads- en randstedelijk verkeer. De accu heeft een capaciteit van 26,8 kWh waarmee hij in WLTP-citymodus toch een actieradius van 305 kilometer haalt. De gemiddelde dagelijkse rijafstand van Dacia Spring-rijders is volgens Renault 31 kilometer bij een gemiddelde snelheid van 26 km/u. Die actieradius van 305 kilometer maakt hem dus prima geschikt is voor dagelijks gebruik terwijl de geringe accucapaciteit het laadproces relatief kort maakt.

De Spring wordt door veel mensen beschouwd als de ideale oplossing voor met name klassiek woon-werkverkeer. Sinds de marktintroductie in 2021 zijn er wereldwijd al meer dan 100.000 exemplaren van de Dacia Spring verkocht.

Green Euro-NCAP 2022

Groen en milieuvriendelijk

Dr. Aleksandar Damyanov, technisch directeur van Green NCAP: “Met dit uitstekende resultaat zet de kleine auto van Dacia een standaard voor de sector. Het doel van Dacia is om een kleine auto te ontwikkelen waarvan het ontwerp beantwoordt aan de behoeften van de consument, maar ook aan de uitdagingen van duurzaamheid op onze planeet. Het resultaat is een ‘groen en milieuvriendelijk’ voertuig. Met dit model loopt het bedrijf voor op veel andere fabrikanten op het gebied van milieueffecten.”

Nieuwe standaard voor duurzaamheid

En zo heeft een bescheiden autootje dus ook weer zijn voordelen. De kleine Dacia Spring hoeft bovendien helemaal niet eens zo bescheiden te zijn, nu hij de overall winnaar is in de 2022 Green NCAP beoordeling. De Dacia Spring haalt hierin niet alleen vijf sterren. Hij zet met een totaalscore van 9,9 ook een nieuwe standaard voor duurzaamheid in de automobielindustrie.

Uiteraard komt de geringe milieu-impact voor een groot deel doordat het een lichte en compact autootje is. Ook de geringe accucapaciteit speelt hierin een rol. Maar ook de prima oplaadefficiëntie. Een puntje van kritiek is helaas het gebrek aan veiligheid, aldus de organisatie.

Concurrentie

De concurrentie voor de Dacia Spring was niet de geringste. De tweede plaats ging namelijk naar de Tesla Model 3 (totaalscore 9,8), gevolgd door de NIO eT7, Renault Megane E-Tech en de Cupra Born die een 9,6 scoorden. Ook de Audi Q4 e-Tron en de Hyundai Ioniq 5 kregen vijf sterren.

De volledig elektrische auto’s lieten de auto’s met verbrandingsmotor ver achter zich. Niet alleen wat betreft de uitlaatgassen, waar het verschil uiteraard enorm is. Ook bij de energie-efficiëntie is het verschil groot. De ‘groenste’ personenauto met verbrandingsmotor is de Opel Mokka, die slechts een 5,8 scoorde. Bij de plug-in hybrides scoort de Lynk & Co 01 het hoogste totaalcijfer: 6,8.

1024 683 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...