Bloomberg: prijzen van EV-accu’s zijn het afgelopen jaar gestegen

In de meest recente analyse over de prijzen van accu’s heeft BloombergNEF (BNEF) voor het eerst sinds de start van de analyses in 2010 een stijging van de prijzen vastgesteld. Dit is een van de redenen dat de EV-fabrikanten zich steeds vaker genoodzaakt zagen om hun prijzen te verhogen.

Einde aan jarenlange prijsdaling

Jarenlang spraken de analisten de verwachting uit dat accu’s en accupakketten langzamerhand goedkoper zouden worden. De prijzen daalden de afgelopen jaren ook steeds iets, maar dit jaar dus niet meer. Toen stegen ze zelfs iets. Die prijsstijging is volgens de analisten van BNEF te wijten aan de hoge inflatie en aan de hogere prijzen voor grondstoffen en batterijcomponenten. Daardoor stegen de prijzen voor lithium-ionaccu’s dit tot gemiddeld 151 US dollar per kilowattuur voor alle toepassingsgebieden. Een stijging van zo’n zeven procent vergeleken met de prijzen van het voorgaande jaar.

De prijzen van accupakketten voor elektrische voertuigen bedroegen volgens BNEF dit jaar gemiddeld $138/kWh, en $115 (€108,9) op celniveau, volgens BNEF. Vorig jaar lagen de prijzen voor EV-accu’s nog op nog op gemiddeld $118/kWh en $97/kWh.

De prijsstijging zal uiteraard “negatieve gevolgen hebben voor het vermogen van autofabrikanten om voor de massamarkt te produceren en elektrische voertuigen te verkopen in gebieden zonder subsidies of andere vormen van steun”, aldus de analisten van BNEF.

“Prijsstijgingen van grondstoffen en componenten hebben het meest bijgedragen tot de hogere celprijzen in 2022”, aldus Evelina Stoikou van BNEF, de hoofdauteur van het rapport. “Te midden van deze prijsstijgingen van accumetalen hebben grote accufabrikanten en de autofabrikanten zich gewend tot agressievere strategieën om zich in te dekken tegen de volatiliteit, waaronder directe investeringen in mijnbouw- en raffinageprojecten.”

Vooral LPF-accu’s duurder geworden

Het is dat verschillende autofabrikanten deels zijn overgestapt op de goedkopere LFP-accu’s op basis van lithiumijzerfosfaat. Hierdoor zakte de vraag naar het dure kobalt enigszins. Die LFP-accu’s zijn volgens BNEF 20 procent goedkoper. Die LFP-cellen bevatten geen nikkel en kobalt, maar wel lithium. En ook daarvan zijn de prijzen gestegen, dus ook die van LFP-cellen. En niet zo’n beetje ook. De BNEF-analisten melden dat de LFP-cellen het afgelopen jaar welgeteld 27 procent duurder zijn geworden.

Prijzen blijven volgend jaar nog gelijk, daarna zet daling weer door

BNEF dat de prijzen van accupakketten het komende jaar ongeveer gelijk zullen blijven. Maar de deskundigen verwachten dat de prijzen in 2024 weer zullen dalen. Men verwacht dat de lithiumprijzen als gevolg van de toegenomen productie- en raffinagecapaciteit dan zullen dalen. Maar de gemiddelde prijzen van accupakketten zullen waarschijnlijk pas in 2026 onder de magische grens van 100 US dollar/kWh zakken. Dat is twee jaar later dan men eerder verwachtte.

De deskundigen van BNEF zeggen dat de accucellen momenteel gemiddeld 83 procent uit van de kosten van een accupakket uitmaken. Dit cijfer lag in de voorgaande jaren steeds rond de 70 procent. Het restant valt toe te schrijven aan de onderdelen en de assemblage van het accupakket. Die verandering komt gedeeltelijk door veranderingen in het ontwerp van accupakketten. De cell-to-pack-technologie helpt volgens de analisten bijvoorbeeld om de kosten van accupakketten te drukken.

Vraag blijft onverminderd groot

Ondanks de prijsontwikkeling blijft de vraag groot: volgens Yayoi Sekine, hoofd energieopslag bij BNEF, zal er tegen het einde van dit jaar vraag zijn naar 603 GWh – bijna het dubbele van vorig jaar.

“We verwachten dat de groei van de elektrische-auto-industrie zich in de komende jaren zal versnellen, met name in China en Europa. In 2023 zullen er meer dan drie miljoen nieuwe EV’s op de weg zijn, waarvan twee miljoen in China”, aldus Sekine. “De sterke groei van de vraag is goed nieuws voor accufabrikanten, maar die kan vanwege de hogere kostprijzen ook moeilijk te managen zijn.”

1600 900 Lease-e


Volkswagen id3

#waarde# (uitvoering)

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

#waarde# Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed haec quidem liberius ab eo dicuntur et saepius. In schola desinis. Sin est etiam corpus, ista explanatio naturae nempe hoc effecerit, ut ea, quae ante explanationem tenebamus, relinquamus.

 • Fiscale waarde
  #waarde#
  Bouwjaar
  #waarde#
  Kilometerstand
  #waarde#
  Transmissie
  #waarde#
  Status
  #waarde#
  Bijtelling
  #waarde#
 • Acceleratie 0-100
  #waarde#
  Topsnelheid
  #waarde#
  Koppel
  #waarde#
  Range (WLTP)
  #waarde#
  Accucapaciteit
  #waarde#
  Vermogen
  #waarde#
 • Laadtijd
  #waarde#
  Laadsnelheid
  #waarde#
  Laadvermogen
  #waarde#
  Snellaadtijd
  #waarde#
  Snellaadsnelheid
  #waarde#
  Snellaadvermogen
  #waarde#

Klanttevredenheid is één van onze belangrijkste drijfveren. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. Dit zie je terug in alles wat we doen. Daarom zijn wij enorm trots dat 100% van onze klanten ons aanbeveelt.

Offerte aanvragen

v.a. € #waarde# / maand excl. BTW

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Quod cum dixissent, ille contra.

[contact-form-7 id=”636″]

Vergelijkbare uitvoeringen

Blue Architect 'rooie-brommer'

Blue Architect Mega-bak
ev pro 15.000kW aut
Uitvoering
EUR 6371100000
320 KMT
Fiscale waarde
Range (WLTP)
Meer info & offerte
Type zoekwoord ...